Múzeumként éled újra Gaudi első háza

  • hírek
  • 2017.04.24
    11:39
  • mymodernmet.com
A 2015 zárva tartó épület az év második felében végre ismét kitárja a kapuit, hogy a híres katalán építész munkásságának bemutatótermeként szolgáljon.

A Casa Vicens néven ismert épületet Gaudi még az 1800-as évek végén építette, amivel az art nouveau stílus elterjedése is megkezdődött. A leghíresebb katalán művész mindössze 31 éves volt, amikor a téglagyáros Manuel Vicens i Montaner-től megbízást kapott a ház emgépítésére. Gaudi első jelentős munkáinak egyike volt ez az épület, amivel egy új művészeti stílust honosított meg.

A Casa Vicens egyébként eredetileg nem tartozott Barcelonához, csupán Montaner nyári otthonaként szolgált. Később a gyáros halála után több kézen is átment a ház, és méretében is kibővült,a renoválási munkálatokat pedig maga Gaudi végezte. 2014-ben aztán magántulajdonban került az épület, az új tulaj pedig úgy döntött hogy múzeummá alakíttatja át.

Joan Abellà elmondása szerint igyekeznek a lehető leghűebb formájában megőrizni az épületet, hogy az valóban Gaudi szellemiségét adja vissza. A munkálatok egyelőre azonban tartanak, így legkésőbb 2017 végén nyílhat meg a múzeum.

Legfrissebb