Az örökké szeles város

  • külföld
  • 2017.05.03
    16:33
  • repjegy.hu
Az USA harmadik legnagyobb városa újító szellemű építészetéről, kulturális és oktatási jellegű intézményeiről, pezsgő színházi és zenei életéről is híres, szeles utcái mellett.

A Szeles város, Chicago nevéről a legtöbben általában egy személyre asszociálunk, mégpedig Al Caponéra. A gengszterháborúk alatt gyakorlatilag az egész város az ő irányítása alatt állt, amíg aztán az uralmának véget nem vetett 1931-es bebörtönzése. Később ehhez a hírhedtséghez igazi kulturális hírnév is párosult: az északra települt afro-amerikaik Chicagóban játszottak először jazzt, így a zenei irányzat innen indult hódító útjára.

Chicago egyik leghíresebb jellegzetessége a magasvasút, azaz az "elevated train", amelyet afféle föld felett, több méter magasban futó metróként képzeljünk el. Nyugalmasabb kikapcsolódásra vágyva a Michigan-tó partjára látogassunk el, amely egyik azoknak a bizonyos Nagy-Tavaknak. Meglepő módon Chicago egyik legismertebb látványossága nem is egy hagyományos értelemben vett, turistacsalogató attrakció, hanem a Millennium Park. Azóta a város egyik központja lett, számtalan rendezvénynek szolgál otthonául, de alapvetően egy hatalmas, belépő nélkül élvezhető zöld területet jelent a metropolisz szívében.

Elsőre furcsának tűnő, de szinte igéző látványt nyújt a Cloud Gate az AT&T Plaza téren. A higany-szerűen tükröződő, babra emlékeztető szobor kissé zavarba ejtő módon adja vissza nemcsak a város látképét, hanem a saját magunkét is – épp ezért az egyik legkedveltebb turistalátványosság.

Népszerű hely még a Shedd Akvárium, az Adler Planetárium és a Természettudományi Múzeum hármasa, amelyek bejárásához egy nap is kevés, de megéri minél több időt eltöltenünk itt. Utóbbiban pedig mindenképpen fussunk össze Sue-val. Sue a legnagyobb és legjobban őrzött Tyrannosaurus Rex csontváz, amely egyike a múzeum állandó kiállításainak. Sue maradványait teljes valójában csodálhatjuk meg, magassága 4 méter, hossza pedig egészen a farka végéig 13 méter hosszú. Arra különösen figyeljünk, hogy Sue koponyájáról se "maradjunk le", amelyet törékenysége miatt külön őriznek, testét pedig egy műfejjel egészítik ki.

Chicago folyamatosan mozgó, soha le nem álló életébe bepillantani tényleg élmény, hiszen imázsával ellentétben pont a Szeles város az, ahol a legszebb, ember által tervezett parkot találjuk – ez a kettőség teszi igazán vonzóvá.

Chicago repülőterei

O`Hare Intl Arpt
Távolság a városközponttól : 27 km.

Az O'Hare Nemzetközi Repülőtér utasforgalmát tekintve az Egyesült Államokban a második legnagyobb repülőtér. Ezen felül azon kevés repterek közé tartozik, amelyek több mint 200 úti céllal szolgálnak a világ minden tájára, ezek közül 153 belföldi, 57 pedig nemzetközi járat.

Tömegközlekedés a repülőtérről a városközpontba:

Chicago belvárosa vonattal, metróval és autóbuszjáratokkal is megközelíthető a reptérről. A metrójáratokra, valamint a buszjáratokra az 1-es, 2-es és 3-as terminálnál lehet felszállni.

Általános információk

Pénznem: Amerikai Dollár (USD)

Utazási okmányok: A magyar állampolgárok, amennyiben regisztrálnak az ESTA rendszerében, biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel utazhatnak.

Vízum információ: A régi típusú (kék) útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok kötelesek vízumot igényelni.

Kötelező védőoltások: Nincs kötelező védőoltás.

Időeltolódás: -7 óra Magyarországhoz képest.

Legfrissebb