Panoráma a fonyódi Várhegyi kilátóból

  • itthon
  • 2017.05.08
    16:08
  • hirbalaton.hu
Egy Árpád-kori földvár maradványaira épült hat évvel ezelőtt a fonyódi Várhegyi kilátó, ahonnan a Balaton déli partjának egyik legszebb körpanorámája látható. A tanösvényével együtt kedvelt kirándulóhellyé vált négyszintes létesítmény első szintjéig akadálymentesített.

A fonyodert.hu tájékoztatása szerint a kilátó első emelete a 231 méter magas Várhegy csúcsához képest 3 m magasan épült meg. A második emelet 6 m, a harmadik emelet 10,5 m és a negyedik emelet 14 m magas. A faszerkezet legmagasabb pontja 20,8 m. Az antennatartó árboc magassága 48 m.

A kilátóból látható a Balaton teljes nyugati és középső medencéje.

A beindult menetrendszerinti hajózás népszerű járata éppen Fonyódról Badacsonyba tart.

A keleti medence felé látható Sipos-hegyi kilátót is érdemes meglátogatni.

Ilyen magasból már feltárulkoznak a fonyódi halastavak is.

A kilátót körülölelő erdőben kellemes túra utak találhatók, ahol tanösvény mutatja be a térség múltját valamint növény- és állatvilágát. Az erdőben tűzrakó helyeket is kialakítottak, és megtekinthető Bélatelep alapítójának, Dr. Szaplonczay Manónak a síremléke.

A Várhegyi kilátót Fonyód Város Önkormányzata építtette 2011-ben. Id. Lőrincz Ferenc Ybl díjas tervező elképzelése alapján, ifjabb Lőrincz Ferenc közreműködésével. A létesítményt, amely jelenleg minden nap 10-21 óra között látogatható belépőjegy ellenében, a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. üzemelteti.

Legfrissebb