Nincs döntéskényszer

  • külföld
  • 2017.06.12
    13:49
  • repjegy.hu
Ha nyaralás előtt állva azon gondolkodnánk, hogy hegyet vagy tengert válasszunk úti célul, felejtsük el a döntéskényszert. A megoldás pofonegyszerű – menjünk Nizzába, ahol mindkettőt megkapjuk.

A Francia Riviéra gyöngyszeme az ország ötödik legnagyobb városa. Ha másért nem is, pusztán csak a Promenade des Anglais-ért megéri meglátogatni, ami nem más, mint egy tökéletes, pálmafás tengerparti sétány kocogó emberekkel és vijjogó sirályokkal. Egy séta itt a nyári melegben megadja a tökéletes tengerparti nyaraláshoz járó hangulatot utánozhatatlan franciasággal megfűszerezve.

A természet szerelmesei a város zajától elvonulva a várdomb tetejéről gyönyörködhetnek a tenger végtelenségében, míg a gasztronómiai különlegességekre vágyók megkóstolhatják a soccát, ami egy csicseriborsós crepe, azaz palacsinta.

Ha a művészetekért látogatunk el a Francia Riviéra egyik leggyönyörűbb városába, akkor sem lesz okunk a csalódásra, hiszen Nizza telis-tele van szebbnél szebb alkotásokkal és az ezeket tároló múzeumokkal. Számtalan szabadtéri szobrot csodálhatunk meg, melyek a modernitás jegyében születtek és arra hivatottak, hogy figyelemfelhívóan megállítsanak egy pillanatra és elgondolkodtassanak. Közülük a legkülönlegesebb talán a Tête Carrée, a kockafejű ember. A remekmű koponyája a szó szoros értelmében egy egész könyvtárat rejt. Hozzá passzol stílusban a MAMAC modern művészeti múzeum. A régebbi korok klasszikusaiért rajongók is megtalálják a kedvükre valót, hiszen Matisse és Chagall múzeum is van Nizzában, klasszikus szépművészeti múzeummal egyetemben.

A vizuális művészeti alkotások csodálása nem ér véget a tárlatokon, hiszen a történelmi jelentőségű épületek is képesek egytől-egyik lenyűgözni a városba látogatót. Ebbe a kategóriába sorolandó a barokk stílusú Sainte-Réparate-katedrális is, mely három orgonával és tíz kápolnával büszkélkedhet. A keleties szépségek képviseletében pedig hagymakupoláival kimagaslik a Saint-Nicolas orosz ortodox katedrális.

Persze Nizza az aktív pihenés mellett a passzív, fürdőzős verzióra is teljesen alkalmas, így már nincs más dolgunk, csak meg kell látogatnunk.

Legfrissebb