Egy hely, ahol a világon mindössze 3 ember kaphat útlevelet

  • külföld
  • 2017.06.17
    19:49
  • szeretlekmagyarorszag.hu
Piros a külseje és úgy néz ki, mint bármelyik útlevél, de megmutatjuk, miért olyan különleges a Szuverén Máltai Lovagrend által kiállított okmány.

A Szuverén Máltai Lovagrend független államnak tekinti magát, és mivel független nemzetközi jogalany is, így ezt nyugodtan megteheti. Szóval, ha legközelebb arra gondoltok, milyen bonyolult, hogy el kell menni útlevelet csináltatni, majd várni is kell rá pár hetet, gondoljatok erre. Mondjuk kicsit izgalmasabb lehet utána kézhez kapni a világ legritkábban kiállított útlevelét.

Ahhoz azonban, hogy valaki útlevelet kapjon tőlük, meg kell felelni pár feltételnek, például az illetőnek a katolikus rend tagjának kell lennie. A katolikus egyházi lovagrend még 1113-ban kapott pápai megerősítést II. Paszkál pápától, és ma a keresztény civilizáció egyik legrégebb óta működő intézménye. Semleges, politikailag teljesen pártatlan testületről van szó, akik javarészt humanitárius dolgokkal foglalkoznak, jelenleg például azokat a menekülteket segítik, akik az Égei-tengeren keresztül próbálnak Európába jutni.

Érdekes az is, hogy miután 1798-ban elveszítették Máltát, a Lovagrend mindössze két ingatlannal rendelkezik, amik közül egyik sem a szigetországban található, hanem Olaszország fővárosában, Rómában.

Innen intézik ügyeiket, és adják ki többek között postai bélyegüket, valutájukat és útlevelüket.

És ki az a három ember, aki rendelkezik ilyen útlevéllel?

Nos, nem más, mint a Lovagrend nagymestere, nagymester-helyettese és a főkancellár. Emellett pedig még tizenkét embernek van ideiglenes útlevele, ami ötéves megbízásuk alatt érvényes. Különösen érdekes, hogy csak ennyien rendelkeznek ezzel az útlevéllel, hiszen a rend a világ több mint 100 országával tart fenn diplomáciai kapcsolatot, és 80 ezer önkéntes, valamint 25 ezer egészségügyi alkalmazott tartozik a hozzá.

Persze az is igaz, hogy ők sem mennének sokra ezzel a ritka útlevéllel, hiszen nagyon sok ország nem fogadja el hivatalos személyazonosító okmányként, köztük például az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és Új-Zéland sem. Ezekbe az országokba tehát - hiába is nagyon különleges az útlevél - nem lehet beutazni vele.

Persze olyan ország is akad, ahová gond nélkül beléphetnénk ezzel a papírral, köztük Csehország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Lettország, Málta, Ausztria, Lengyelország, Portugália, Szlovénia, Szlovákia, vagy éppen Magyarország.

Legfrissebb