Albánia vízalatti kincseitől várja a turizmus fellendülését

  • külföld
  • 2017.02.21
    11:35
  • travelo.hu
Albánia egy kiállítással igyekszik felhívni a figyelmet víz alatti régészeti kincseire – írja a skift.com.

A régészet kedvelői nagy számban utaznak a szomszédos Görögországba, miért ne mennének akkor Albániába is? Az albán hatóságok feltérképezték az ország partvidékének egyharmadát, és az így talált, potenciálisan értékkel bíró régészeti leletekről most képeket állítottak ki - számolt be az eredményekről a skift.com nyomán a Travelo.

Az elmúlt évtized során megtalált harmincnyolc hajóroncs közül hatról már biztosan tudjuk, hogy kétezer évnél régebbi, de akadnak az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, illetve I. és II. világháborús hajóroncsok is, melyek érdekesek lehetnek a hobbibúvárok számára is.

Ezzel elsősorban a döntéshozók figyelmét szeretnék felhívni, akik tehetnek az albán tengeri kincsek megóvásáért. Mert ahhoz, hogy az ország valódi turisztikai célpont lehessen, sokkal szigorúbb jogi szabályozásra, és persze további feltárásokra lenne szükség. Albániában a búvárkodás még gyerekcipőben jár, de a kutatók abban reménykednek, hogy ez hamarosan megváltozik. Az ország háromszázötvenöt kilométer hosszú partvonala bőven tartogathat még meglepetéseket.