ZALAKAROS - AHONNAN ERŐT MERÍTHETÜNK

  • itthon
  • 2017.07.12
    16:35
  • itthon.hu
Zalakaros igazi szépségét a települést körül ölelő Zalai dombság lankái adják. A gyümölcs- és szőlőkultúrájáról ismert Zalakaros szelíd völgyekkel tagolt dombsorok és almaligetek között fekszik. A Balatontól nyugatra, légvonalban alig 20 km-re található. Mint fürdőhely az 1960-as évektől vált ismertté. Ám Zalakaros varázsát nem csak a gyógyvíz adja!

A fekete arany után kutatva

Zalakaroson 1962-ben kőolaj után kutatva 96 fokos, ásványi anyagokkal dúsan telített termálvizet találtak. A 2307 méterről feltörő víz megváltoztatta a zalai aprófalu életét. A gyógyfürdő építése 1964-ben kezdődött és a következő év szeptemberében már meg is nyílt. Hamar népszerű lett bel- és külföldön egyaránt. Fennállása óta eddig több mint 23 millióan látogatták. A fürdőt a látogatottság növekedése miatt fokozatosan fejlesztették és fejlesztik a mai napig. Mára a Gránit Gyógyfürdő Magyarország egyik legnagyobb fürdője.

A zalakarosi gyógyvíz

A több mint 2000 méter mélyből feltörő 96 C°-os zalakarosi gyógyvíz összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyike. Vízösszetétele alapján alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben a jód, a bróm, a kén és a fluor együttes jelenléte igen ritkán előforduló, Európában egyedülálló vízösszetételt eredményez. Ezeken túl a gyógyvíz további fő összetevői a kálium és nátrium, magnézium, vas, mangán, metabórsav, metakovasav, szabad szénsav. A zalakarosi víz a következő betegségek gyógykezelésére alkalmas: mozgásszervi, idült gyulladásos és degeneratív izületi bántalmak, idegrendszeri zavarok, szív és keringési rendszer elváltozásai, anyagcserezavarok, krónikus nőgyógyászati betegségek. Ezen túl a víz kiválóan alkalmazható baleseti és ortopédiai műtétek utáni rehabilitációban és utókezelésben.

Mozgásban az egészség

A gyógyvíz és az élményfürdőzés mellett az aktív sportolást kedvelők és a természetimádók is jól érzik magukat Zalakaroson. A Parkerdő sétaútjai, a Pannonhát Tájpark túralehetőségei, a Kis-Balatont körüljáró kerékpárút, a Nemzeti Park védett madárvilága, a Bivalyrezervátum: mind-mind értékes módját nyújtja a szabadidő eltöltésének. A Zala folyón vizitúrázni lehet, de akár egy Segway túra során is felfedezhetjük Zalakarost és környékét. A terepviszonyok kifejezetten kedveznek ennek a vices, kétkerekű közlekedési eszköznek. A Nordic Walking rajongóit is kiépített túraútvonalak várják.