Izzik a levegő Európában: világhírű műemlékek zárnak be a hőség miatt

  • hírek
  • 2017.07.16
    11:59
  • hirado.hu
Ötven fok fölé emelkedett a hőmérséklet Európa mediterrán térségében: Olaszországban és Spanyolországban elviselhetetlen a meleg, az erdőtüzek miatt sok tartományban szükségállapotot hirdettek ki.

Elviselhetetlen hőség tombol Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban is. A hatóságok tehetetlenek, az erdőtüzek rekordsebességgel terjednek, az esőfelhők elpárologtak, és még csak most kezdődik a turistaszezon. Kemény feladat vár a mediterrán országokra: olyan körülményeket kell biztosítaniuk a turisták számára, hogy a közeljövőben újból hozzájuk látogassanak. Azt már tudni, hogy a hőség Észak-Afrikából érkezett, de az óvintézkedések nélkül súlyos tragédiák várhatók az eddigi legmelegebb nyárnak ígérkező idényben.

Nápolyban azt hitték, hogy kitört a Vezúv

Nagy riadalomra ébredtek szerda éjjel a szicíliai partvidéknél hűsölő turisták: tűz ütött ki Palermo egyik üdülőhelyén, a hatóságok több mint 700 embert mentettek ki hajókon. A tűzeset nem követelt halálos áldozatot, de a hotel még jó ideig zárva marad.

Olaszország déli részén további 23 helyszínen tombolt a tűz. Nápolyban kisebb pánikot okozott a Vezúv-hegységnél kigyulladt növényzet, a lakók eleinte azt hitték, hogy kitört a vulkán. Naplementekor füst terítette be az egész várost, a turistákat arra figyelmeztették, hogy ha tehetik, kerüljék el a Vezúv környékét.

Egy férfit gyújtogatás gyanújával tartóztattak le. Olaszország környezetvédelmi minisztere a hírek hallatán nem bírta visszafogni magát, és indulatosan közölte, hogy “ha valaki fel meri gyújtani a Vezúvot, azt 15 évig börtönbe zárja”. Már azt is fontolóra vette, hogy kiküldi a hadsereget az érintett területekre.

A World Wildlife Fund vadvilági alapítvány is figyelmeztetett, hogy a több ezer ember mellett állatok és számos természetvédelmi terület is komoly veszélybe került a vulkán környékén.

Tűz tombolt az Etna-hegység északi részén is. Európa legaktívabb szicíliai vulkánjánál az erős szelek is besegítettek a tűz továbbterjedésében. A magas hőmérséklet, a kevés csapadék és az erős szelek okozta tűzvész 150 hektárnyi fenyőerdős területet pusztított el, ezért a tartományban hivatalosan is szükségállapotot hirdettek ki.

Idősek és turisták pihegnek a Parthenonnál

Görögországban szinte elviselhetetlen meleg köszöntött be július második hetében. A szerdai hőhullám miatt a kulturális minisztérium az Akropolisz és más népszerű régészeti helyszín bezárását rendelte el. A minisztériumi közlés szerint ezeket a helyszínek délután 1 és 5 között be kell zárni. Azokon a napokon, amikor a hőmérséklet meghaladja a 39 fokot, a régészeti műemlékek reggel 8-tól 13 óráig, majd 5-től este 20 óráig lesznek elérhetők a turisták számára.

Az Akropolisznál munkálkodó kulturális minisztériumi dolgozók már évek óta nehezményezik, hogy az ókori templomnál nincs megfelelő orvosi berendezés, ráadásul a személyzet sincs felkészülve bármilyen életmentő akcióra.

Idén nyáron rekord számú turistára számítanak a görögök, sokan készülnek Athénba, de a szigetekre utazók is általában hagynak 1-2 napot a fővárosra a szigeti vakációjuk előtt.

Az Akropoliszhoz azonban nem csak turisták járnak. Azok az idős helyiek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy légkondit szereljenek lakásukba, ide jönnek hűsölni a nap legmelegebb óráiban.

Andalúzia elviselhetetlenül meleg, Madridban csecsemőt mentettek

Spanyolországban éppen mára, csütörtökre jelezték az eddigi csúcshőmérsékletet: legalább 44 fokos hőmérséklet várható az andalúziai térségben. Az országban az aszály már eddig is komoly pusztítást végzett a gabonatermelésben, de a hőségrekord immár a szőlő -és olajbogyó-termést is veszélyezteti.

Córdobában, a térség fővárosában délben 47 fokot mutattak, a meteorológusok szerint a hőséget az Észak-Afrikából érkező forró levegő és az Ibériai-félsziget felhőinek hiánya okozza.

Spanyolországban már a múlt hónapban is beköszöntött egy korai hőhullám, és annak ellenére, hogy a jelenség nem számít kuriózumnak, a hőmérséklet még a hatóságok szerint is rendkívül veszélyesnek bizonyult.

Szerdán Madridban egy 16 hónapos kislányt szabadítottak ki a rendőrök egy bezárt kocsiból. A gyermek három órát fulladozott az izzó járműben, míg a tisztek észrevették és betörték az ablakot. Mikor kivették a kislányt, izzadt, hányt, gyorsan lélegzett, és alig kapott levegőt. Később édesapját is megtalálták, aki alig győzött bocsánatot kérni. Elmondása szerint munkába indult, és teljesen elfeledkezett arról, hogy kislányát ledobja az óvodánál.

Legfrissebb