ÉRDEMES BANKKÁRTYÁT HASZNÁLNI KÜLFÖLDÖN IS

  • úti tipp
  • 2017.02.21
    21:45
  • Tőzsdefórum
A magyar utazók egyre gyakrabban rendezik kártyával a szálláshoz és közlekedéshez kapcsolódó költségeiket. Jelentősen nőtt azok aránya, akik utazás előtt az interneten vagy az utazási irodában fizetnek bankkártyával ezekért a szolgáltatásokért.

A Mastercard kutatása szerint a magyarok 37 százaléka utazott tavaly külföldre magáncélból, ez nagyságrendileg megfelel a korábbi évek átlagának. Az utazók 40 százaléka fizette bankkártyával a szállásköltségeit (vagy annak egy részét), ami 9 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest.

A bankkártyával fizetők közül sokan még az utazás előtt, a magyarországi utazási irodában (33%) vagy az interneten (30%) rendezték a szállásköltségeket, míg 25 százalékuk a célállomáson egyenlítette ki a számlát. Tíz százalékkal nőtt azok aránya is, akik a közlekedéshez kapcsolódó költségeket fizették kártyával.

Tavalyhoz képest 5 százalékkal többen érveltek úgy, hogy azért sem visznek magukkal sok készpénzt a külföldi útjukra, mert a jelentősebb költségeket (szállás, közlekedés, étkezés) már előre kifizetik.

2016-ban a magyar kártyabirtokosok háromnegyede külföldre is elvitte a bankkártyáját, kétharmaduk pedig élt is a kártyás fizetéshez kapcsolódó előnyökkel. A kártyát külföldre is magával vivő felhasználók 15 százaléka teljes mértékben egyetértett azzal, hogy nem feltétlenül kell valutát magánál tartania, hiszen bármikor fizethet kártyával vagy vehet fel pénzt az ATM-ből, míg minden harmadik ilyen kártyabirtokos nyilatkozta azt, hogy ugyan visz valamennyi készpénzt magával, de rendszeresen fizet kártyával is külföldi utazásai során.

A Mastercard kutatása azt is alátámasztotta, hogy nem csak az utazás előkészületeinél, de a külföldi pihenés során is jó szolgálatot tesz a plasztik: egyre több esetben kerül elő az utazók pénztárcájából külföldi éttermekben, a szórakoztató programok során, valamint a nem élelmiszer jellegű termékek vásárlása esetén. 2015-höz képest nőtt továbbá az autóbérlésnél kártyával fizetők száma, de a busz- és vonatjegyekért is többen fizettek kártyával külföldön, mint a korábbi években.

„A legfrissebb fogyasztói kutatásunk eredményei azt mutatják, hogy a magyarok egyre tudatosabbak, amikor az utazáshoz kötődő pénzügyi döntéseikről van szó. 2009 óta évről-évre felmérjük a külföldi bankkártya-használattal kapcsolatos ismereteket, és örömmel látjuk, hogy egyre kevesebb a tévhit a témában. A többség már tudja, hogy a Magyarországon kibocsátott Mastercard kártyákat külföldön is lehet használni, függetlenül attól, hogy forint vagy deviza alapú számla kapcsolódik hozzá” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Azok a tudatos utazók, akik szeretnének széleskörűen tájékozódni a célországuk kártyás elfogadóhelyeiről, hasznos információkat találnak a www.mastercard.hu/utazas internetes oldalon, ahol egy kiterjedt, a kártyabirtokosok tapasztalataival folyamatosan frissített adatbázist találnak.

Legfrissebb