A Brexit után is szabadon utazhatnánk Nagy-Britanniába

  • hírek
  • 2017.08.19
    20:33
  • travelo.hu
Az EU-s állampolgárok az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése után is szabadon utazhatnának az országba - írja az MTI a The Times nyomán, amely csütörtökön számolt be a brit belügyminisztérium ezirányú tervezetéről.

A brit lap értesülései szerint a belügyi tárca azt javasolja, akkor se hozzanak létre az EU-s állampolgárok számára "extra akadályokat", ha nem az Írország és Észak-Írország közötti határon, hanem másfelől - kikötőkön vagy repülőtereken át - lépnek be az Egyesült Királyságba.

"Miért akarna valaki a hátsó ajtón bemenni, ha a főbejáraton át is megteheti? Mindig is világosak voltunk azt illetően, hogy a közvéleményt a külföldi munkavállalók és segélykérők számának ellenőrzése érdekli, nem a vízumok" - mondta az újságnak egy kormányzati forrás. Emlékeztetett arra, hogy az Írországba belépő uniós állampolgároknak most is útlevél-ellenőrzésen kell átesniük, mint ahogy az Egyesült Királyságba érkezőknek is, egyik ország sem tagja ugyanis az EU belső határellenőrzését lebontó schengeni övezetnek. Az információkat pedig Dublin és London megosztja egymással.

A The Times szerint a belügyminisztérium heteken belül a kormány elé terjeszti javaslatait jóváhagyásra.