A 10 legszebb könyvtár a világon!

Az amerikai komikus, Groucho Marx egyszer azt mondta: "El kell ismernem, hogy a televízió nagyszerű oktatási hatással bír. Amint valaki bekapcsolja, már indulok is a könyvtárba elolvasni egy jó könyvet." Ha már te is kikapcsoltad a TV-t és egy remek könyv társaságára vágysz, gondolj bele, milyen lenne, ha nem csak a könyv lenne rád nagy hatással, hanem maga a könyvtár, ahonnan kikölcsönöznéd. Meglepetésünkre 3 közülük nincs is olyan messze. De haladjunk szépen sorjában!

1. George Peabody Library Baltimore-ban

A könyvtár a George Peabody Philanthropist Institute részeként épült. Ma a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem része. 1878-ban nyitotta meg kapuit, több mint 300.000 könyvet tartalmaz, amelyek nagy része a 18. és a 20. századból származnak. És mivel hatalmas menyiségű könyvről van szó, nem is csoda, hogy mind az öt emeletet foglalják el.

2. Osztrák Nemzeti Könyvtár Bécsben

Ha azt gondolod, hogy 300.000 könyvcím sok, akkor mit szólnál 3,8 millió könyvre? Pontosan ennyi könyv található meg az osztrák Nemzeti Könyvtárban, amely egykor a császári bibliotéka volt. Az igazán egyedi barokk korszakból származó épületet a közeli Hoffburg kerületben, Bécsben találod meg.

3. A Real Gabinete Portugues De Leitura Library, Rio de Janeiro

A brazil Rio-i könyvtár a portugál műalkotások legértékesebb gyűjteményeit őrzi. A 19. század végén épült épület valóban lenyűgöző. A nagyszerűségét a végtelen számú polcok erősítik, amelyek csaknem minden centiméterét könyvek díszítik egészen a mennyezetig.

4. Mafra-palota könyvtára, Mafra, Portugália

A könyvtár mindössze 43 km-re fekszik Lisszabontól. Az 1771-es megnyitójától kezdődően kis denevér kolóniák lakják télen, amelyek a nyár folyamán a közeli faluba költözködnek. Lehet, hogy többen elcsodálkoztok, de a denevéreket tárt karokkal üdvözlik, mivel olyan rovarokkal táplálkoznak, amelyek egyébként a ritka könyveket károsíthatnák meg.

5. A párizsi Francia Nemzeti Könyvtár

A világ egyik legnagyobb könyvtára 14 millió könyvvel büszkélkedhet. A könyvtár annyira hatalmas, hogy legfeljebb 5 különálló objektumból áll. A Labroust Tanterem látható a fényképen, amely a Richelieu könyvtárban található meg. A Francia Nemzeti Könyvtár látogatása során ne hagyd ki az egyik fő látványosságot, XIV. Lajos földgömbjeit.

6. A San Lorenzo de El Escorial kolostor királyi könyvtára, Madrid szélesebb környéke

A királyi rezidencia és a kolostor kevesebb, mint 50 km-re fekszik Madridtól San Lorenzo de El Escorialban. A komplexum ékköve a spanyol inkvizíció idején épült könyvtár. A főtermét földgömbök és gyönyörű festett boltozat díszítik, mely tematikusan hét zónára oszlik, az általa képviselt szabad művészetek szerint (grammatika, retorika, logika, számtan, zene, geometria és csillagászat).

7. New York-i közkönyvtár

Ez a könyvtár ismerős? Valószínűleg A szellemirtók filmből? Vagy még mindig semmi? És mi van Pókemberrel, Ted 2-vel vagy az Álom luxuskivitelben? A könyvtár nagyon közel áll a filmsztárokhoz. Micimackó és barátai eredeti plüss játékainak is az otthona.

8. Trinity College Library Dublinban

Az országban minden egyes kiadott könyv a legrangosabb írországi egyetemi könyvtárába vándorol. Az épület büszkesége az ún. hosszú, 18. századi épület, amely több mint 200 000 ősi könyvet tartalmaz. A bibliotéka folyosóit ugyanabból az időszakból származó filozófusok és írók márvány mellszobrai díszítik. A könyvtár ékköve az Ír Köztársaság (1916) nyilatkozatainak ritka példánya, sőt a legértékesebb ír könyv - a Kellsi kódex, a VIII. század végéből származó kézirat.

9. A prágai Strahov Könyvtár

És a végén a világ két legszebb könyvtára, amelyek a közeli Prágában találhatók meg. Az első a Strahov, amely több mint 200 000 könyvet rejt a Strahov-kolostor folyosói. A könyvtárat egy teológiai és filozófiai barokk csarnok alkotja, amelyet egy folyosó köt össze. A kabinetkönyvtárban kiszárított cápák, teknősök, rákok és más víz alatti állatok és érdekességek vannak kiállítva.

10. Clementinum - a Cseh Köztársaság Nemzeti Könyvtára Prágában

A második legszebb a Cseh Nemzeti Könyvtár, amely a Prágai Károly-híd közelében a Klementinum komplexumban található. A barokk könyvtár eredetileg jezsuita volt, amíg Mária Terézia a közoktatási könyvtárnak nem nyilvánította. A könyvtár homlokzatán II. József császár képe található, aki ide hozatta az eltörölt kolostorok elkobzott könyvgyűjteményeit. A könyvtár csarnoka fantasztikus mennyezeti freskókkal díszített a tudomány és a művészet területén, a középpontban földrajzi és csillagászati gömbök gyűjteményével.