A világ tíz leglátogatottabb épülete

A világ tíz, a turisták által leginkább látogatott épülete közül a legtöbb nem ennek a századnak a műve. Az egyiptomi Kheopsz piramis, amely talán a leghíresebb építmény, több mint 4500 éve hirdeti a világnak az egyiptomi uralkodók dicsőségét.

A rejtélyes szerkezet, a precíz kivitelezés, a hatalmas formátum, a keletkezését övező rejtélyek teszik az első helyre a Kheopsz piramist, amely mára egyre közelebb kerül Kairóhoz.

A római Pantheon Róma szívében épült, Hadrianus császár korában. Ahogyan az alltomresor.se fogalmaz, a csodás templom ma is kiváló állapotban áll, és elkápráztat hatalmas kupolájával, amely csodálatos fényt enged a gyönyörű belső térbe.

Az athéni Parthenon az Akropolisz körül épült 400 évvel Krisztus előtt, tisztelgésként Pallas Athéné előtt. Bár az épület részben elpusztult a különféle háborúk alatt, mégis fennmaradt, és ma is Görögország egyik leglátványosabb attrakciója.

Az Hagia Sophia a bizánci építészet remekműve, 1935 óta múzeum. Az agrai Taj Mahalt, a leghíresebb indiai fényűző épület megvalósítását 1632-ben határozta el egy indiai uralkodó, szeretett felesége tiszteletére.

A barcelonai Sagrada Familia, Antoni Gaudí remekműve szinte semmiben nem hasonlít a világ más templomaihoz.

A világ talán leghíresebb tornya, a párizsi Eiffel ma fiatalabb, mint valaha. A 324 méter magas torony 1930-ig volt a világ legmagasabb épületének számított.

Az Empire State Building New York egyik leghíresebb épülete ma is, a modern felhőkarcolók szimbóluma. 1930-31, között épült. Bár rekordjait már megdöntötték, hírneve ma is érintetlen.

A dán építész, Jørn Utzon tervezte a Sydney-i Operaházat. A hatalmas fehér vitorlák ma sikeresebbnek és modernebbnek hatnak, mint amikor építették.

A listán a tizedik a Guggenheim Múzeum Bilbao-ban. A modern művészet múzeuma Észak-Spanyolországban áll, Frank Gehry építész tervezte, és a kortárs építészet egyik örökbecsű alkotása.