Ezek Budapest kihagyhatatlan helyei egy turista szemével

  • bakancslista
  • 2017.02.24
    16:06
  • szeretlekmagyarorszag.hu
A The Crazy Tourist nevű turisztikai weboldal büszkeségre okot adó ajánlót írt külföldiek számára arról, hogy milyen helyeket érdemes meglátogatni Budapesten, és miért.

Véleményük szerint a város szinte bárkinek rabul ejtheti a szívét. A leírás szerint a magyar főváros "sikeresen elegyíti az izgalmas történelmet a briliáns és könnyed, kortárs művészeti stílussal.

Az itt következő helyeket ajánlják az ideutazó turistáknak.

1. Parlament

A magazin szerkesztőjét kétségkívül az Országgyűlésnek helyet adó, neogótikus stílusban készült épület nyűgözte le leginkább, mert „minden szögletéből nézve fantasztikus”. Azt írja, ahhoz, hogy „teljes glóriája” feltáruljon, a Duna szemközti oldaláról, a Batthyány-tér felől érdemes megcsodálni.

2. Gellért fürdő

Az 1912 és 1918 között, art nouveau stílusban kialakított fürdő művészeti értéke mellett nagy élményt tud nyújtani annak, aki kedveli a szabadtéri medencét, amely ráadásul hullámzik is. Többfajta szauna és élményfürdő várja az érdeklődőket.

3. Hősök tere

A szobormonumentum a magyarok ősmondája alapján a Kárpát-medencébe bevonuló hét magyar törzs vezéreit ábrázolja, középen pedig a nagy oszlop tetején Gabriel arkangyal található a Szent Koronával a kezében – jelképezve ezzel az államalapítást.

4. Margitsziget

Kiemelik, hogy rengeteg lehetőség várja azokat, akik ellátogatnak a szigetre: a sportolni vágyók fellegvára, nagyon megkapó a zenélő szökőkút és mindenki számára ideális, aki szeretne a város zajától elvonulni. Azt is kiemeli, hogy középkori romok találhatók a területén és van egy kisebb barlangja is, ahol sérült vízimadarak várnak a gyógyulásra.

5. A Duna-parti sétány

Az indok egyszerű: ha valaki végigsétál rajta, egyszerre láthatja Budapest csodálatos építményeit és szobrait, este pedig különösen szép kivilágítva.

6. Terror Háza

A nyugati turisták számára országunk azért is csábító, mert kommunista-szocialista múltja miatt kuriózumnak tartják. Emiatt igazi csemege számukra a Terror Háza, amely régen a rendszerellenesnek kikiáltott emberek börtönéül, sőt kínzásául és kivégzési helyéül szolgált a város központjában, ám mégis titokban.

7. Szent István Bazilika

Amellett, hogy impozáns épületről van szó, itt tartják az első magyar király jobbkezét. Kicsit morbidnak tűnhet, de ezt kompenzálhatja a kupolából elénk tárulkozó csodás látvány a városra.

8. Operaház

Az 1884-ben nyílt, neo-reneszánsz épület azért is egyedülálló, mert az 1200 férőhelyes előadásterme világszerte egyedülálló akusztikával bír. Az épületen kívül pedig Erkel Ferenc és Liszt Ferenc szobraival találkozhatsz.

9. Halászbástya

Középkorinak tűnik, de valójában a 20. század elején épült. Nevét onnan kapta, hogy a középkori városfalakat sikeresen védelmező halászok emlékére hozták létre. Hét tornya pedig a hét ősvezért jelképezi.

10. Láthatatlan kiállítás

Évek óta töretlen népszerűségnek örvend, mert bárki megtapasztalhatja a segítségével, hogy milyen a vakok élete a hétköznapokban – bevezetnek olyan hétköznapi helyszíneknek megfelelően kialakított termekbe (pl. utca, mező, bár), ahol csak sötétséget lehet látni.

11. Faust Pincészet

A budai várban lévő pincészetben megkóstolhatod az összes 22 magyar borvidék nemes italát, valamint a pálinkát is ki lehet próbálni.

12. Memento Park

A városközponttól távol helyezték el, de érdemes megtekinteni, mert a kommunizmus időszakának óriási köztéri szobrainak találtak itt végső nyugovóhelyet a rendszerváltást követően.

13. Dohány utcai zsinagóga

Izraelen kívül ez a világ egyik legnagyobb zsinagógája. A kertjében látható egy világító, fémből készült fűzfaszobor a holokauszt áldozatainak emlékére. Többek között a világhírű svéd zsidómentő diplomatáról, Raul Wallenbergről is megemlékeznek.

14. Romkocsmák

Ha Budapest, akkor nem maradhatnak el a leromlott (de biztonságos) épületekből kialakított szórakozóhelyek. A látogatók csak így emlegetik őket: "az őrült állatfigurás" (Instant), "amelyikben" fogak vannak" (Fogasház), "a bálnás" (Kuplung) és a híres-neves Szimpla.

15. Ecseri úti piac

Igazi balkáni jellegű bolhapiac, ahol van minden és alkudozni is lehet. Igazán értékes művészeti darabokat is fel lehet itt lelni, ha az embernek szerencséje van.

16. Központi vásárcsarnok

A gyönyörű Duna-parti épületben szinte bármilyen friss élelmiszert meg lehet találni, beleértve a kistermelői és kézműveseket is.

17. Libegő

Amellett, hogy varázslatos rálátást nyújt a városra akár este is, egyedülálló a világon, mert a kocsik ellensúlyozzák egymás tömegét, így biztosítván a fel-le keringő mozgást.

18. A budai hegyek

Nem a világ legmagasabb hegyei, de különböző mászási nehézségű helyekkel találkozhatunk az óriási zöldterületen. Emellett a gyermekvasút is kipróbálható.

19. Andrássy út

2002 óta a világörökség része. Sorra találhatók meg a legkülönfélébb építészeti stílusban készült házak – így az Operaház is, számos régi nemesi kúria és nagykövetségi épületek is.

20. Szabadság-szobor

Az egyike azon kevés szobroknak, amelyeket meghagytak a szovjet időkből. 1947-ben emelték az oroszok német megszállás alól való "felszabadító" hadműveletére emlékeztetőül. Kezei között egy vörös csillagot tartott a magasba, de 1989 után kicserélték egy pálmaágra.