7 lélegzetelállító ókori építmény, amit egyszer az életben érdemes látni

Az ősi civilizációk és társadalmak után fennmaradt romok a világ minden táján megtalálhatók, néha éppen a virágzó modern város közepén, máskor a világ zajától távol. A romok nemcsak régészetileg felbecsülhetetlenek, de rengeteget turistát is vonzanak - nem véletlenül. Van bennük valami különleges, szinte misztikus, a közelükben pedig egészen más érzés tartózkodni: mintha a régi korok szólnának hozzánk.

Machu Picchu

Az egyik legikonikusabb építményt, Machu Picchut az inka Pachacuti császárnak építették a 15. században. Az UNESCO Világörökség része és ez Peru első számú turisztikai célpontja. Többen is úgy vélik, a turisták veszélyeztetik a romokat, és bár valóban elképesztő élmény látni, ottjártunkkor figyeljünk oda az örökségre.

Stonehenge

Számos legenda fűződik az egyik legismertebb brit látványossághoz, azt azonban a mai napig sem tudni biztosan, hogyan keletkezett. Stonehenge, a titokzatos kőzetképződmény már évszázadok óta hozza zavarba az embereket, és turisták tömegeit vonza a világ minden tájáról. Vannak különböző elméletek, arról, hogy mire szolgáltak a furcsa sziklák, beleértve, a rituális temetéseket, mások szerint szent hely volt egykor.

Moai szobrok a Húsvét-szigeten

887 szobor, Krisztus után 250 és 1500 épültek. A szobrokról azt állítják, hogy a rapanuik istenített ősei arcait ábrázolják. A hatalmas sziklák kifaragása nemcsak temérdek kreativitás és ügyességet igényelt, hanem erőt is, mivel szinte az egész szigetet körbeveszik a szobrok.

Colosseum

A Colosseum az egyik legismertebb építmény, amely fennmaradt az ókori Rómából, és egyben a legnagyobb amfiteátrum. I. e. 80-ban fejeezték be az építését. Egykor a gladiátorok küzdtek életükért, ma már a legismertebb turisztikai látványosság, amelyet ezrek látogatnak meg.

Petra

Az úgynevezett "vörös rózsa város," Petra, Jordánia egyik leglátogatottabb célpontja, amelyet az Indiana Jones és az utolsó keresztes filmben is láthatunk. I. e. 312 körül épült, az arab Nabataeans fővárosa volt. A nyugati világ csak 1812 után szerzett tudomást Petráról, ma már az UNESCO Világörökség része. De még így is rengeteg veszéllyel néz szembe, a szakértők aggódnak, az összeomlás, az erózió és a turisták miatt is.

El Castillo, Chichen Itza

A titokzatos piramis I. u. 9. és 12. században, Kukulcan isten tiszteletére készült. Népszerű idegenforgalmi célpont Mexikóban, különösen tavasszal és ősszel napéjegyenlőségek alatt, amikor a Nap árnyékot vet a piramisra, ami úgy néz ki, mintha kígyók másznának rajta - az embereknek viszont 2006 óta tilos.

A kínai nagy fal

A kínai nagy fal valójában egy sor fal, amelyet különböző célokra és eltérő dinasztikus szabályok szerint építettek. Egyes részei teljesen megsemmisültek, így a pontos hosszát nehéz megsaccolni. A legújabb régészeti becslések szerint 13.170 mérföld fesztávú (21.196 km) hosszú.