Ahol még a csend is hallható

  • itthon
  • 2017.12.25
    22:49
  • ecoportmagazin.hu
Megyer. Apró, alig egy tucat lakosú település Veszprém megye déli határán a 8-as főút mellett. Zsákfalu, amely hosszú évekig a többi magyar kistelepüléshez hasonlóan az életben maradásért küzdött. És Megyer, amely egyik pillanatról a másikra lett az ország egyik legvonzóbb turisztikai célpontja, ahol pár hónappal ezelőtt egymásnak adták a kilincset a BBC, a New York Times és a Die Welt riporterei.

A sikertörténet 2015. februárban kezdődött, amikor egy érdekes apróhirdetésről kezdtek el cikkezni az országos sajtóban. Kiadó egy egész falu? A napi alig több mint kétszázezer forintos bérleti díjért a csinosan berendezett falusi vendégházak kulcsainak birtoklása mellett a bérlőből akár alpolgármester is válhat, átnevezheti a település négy utcájának egyikét, és rendelkezhet a polgármesteri hivatallal, a buszmegállóval, vagy éppen a falu lovait, teheneit és birkáit terelgetheti a négy hektárnyi szántón.

Az elsőre viccnek tűnő hirdetés valójában teljesen komoly. A különös marketingfogás meghozta az eredményt, alig két nappal a hirdetés feladása után a BBC híradójában számoltak be az exkluzív lehetőségről.

Megyer elindította saját pusztulása elleni harcát, és nyerésre áll. A februári kitöréshez azonban hosszú út vezetett. Egy évtizeddel ezelőtt a település húsz ingatlanjának fele üres volt, a romos épületek nagy részét pedig visszahódította már a természet. Aztán 2006-ban a helyiek Pájer Kristófot választották meg polgármesternek, aki rögtön felismerte, hogy a kitörés egyetlen lehetősége a turizmus felé nyitás.

A vendégváró falu

Az új polgármester célja az volt, hogy Megyer ne költségvetési támogatásokból éljen, hanem saját bevételeire alapozza gazdaságát. Európai uniós támogatásoknak, magánbefektetéseknek és a közfoglalkoztatási pályázatoknak köszönhetően az elmúlt években sikerült felújítani a vendégházakat, kiépíteni a közvilágítást, és rendbe hozni a falu régi stílusú homlokzatait. Mára a település ingatlanjainak több mint a fele vállalkozók tulajdonában van, és vendégházként üzemel, ám a kiadásból származó bevételek harminc százaléka marad csak a tulajdonosoknál. A fennmaradó összeg a település költségvetését gyarapítja.

Megyer a cél elérése érdekében kilépett az egyszerű közfoglalkoztatás kereteiből is, a helyi szociális szövetkezeten keresztül jelenleg tíz embernek ad munkát. A szövetkezet dolgozói gondozzák a település állatait és kertjeit, ők főznek a vendégekre, és végzik el a szükséges karbantartásokat is.

Újabb fejlesztések a láthatáron

Ahhoz, hogy hosszú távon is működtethető legyen a kiadó falu, és jelentősebb fejlesztések kivitelezésére is jusson pénz, éves szinten közel négy és félezer vendégéjszakára lenne szükség. Ennek érdekében a település mostanában a sümegi Hotel Kapitánnyal együttműködve dolgozik azon, hogy ki tudja szolgálni az érdeklődő vendégeket. A cél, hogy többszáz fős céges rendezvényeknek is otthont tudjon adni, de a tervek között szerepel a helyben készült ételek árusítása és a látogatók néhány nappal hosszabb tartózkodásra ösztönzése is. Utóbbi különösen fontos, hiszen a megyeriek a vendéglátás mellett a falu életébe is be szeretnék vonni a látogatókat.

Az ötlet egyelőre működőképes, az év végéig szinte lehetetlen időpontot foglalni a kiadó faluba, amelynek komfortos vendégházait baráti társaságok, csapatépítéseket szervező cégek és a falusi menyegzőre vágyó fiatal párok kötötték le. Minden év júniusában a faluban rendezik meg a Megyer Camp nevű zenei fesztivált is, amelyre idén több ezer látogató volt kíváncsi.

Legfrissebb