12 lenyűgöző, fallal körülvett város a világ minden tájáról

A történelem során a városfalak az ellenségtől való védelmet szolgálták. Már a nagyon korai időktől kezdve egészen az újkorig szinte minden városnak szüksége volt rájuk. A fallal körülvett városokba csak a városkapukon keresztül lehetett belépni, melyek gyakran zárva volt az éjszakai kijárási tilalom miatt. Napjainkban a jó állapotban fennmaradt falak az egész világról csábítják a turistákat, akik rendre rácsodálkoznak ezekre a középkori, erődített városokra.

12. York

York egy ősi város Anglia északi részén. A várost még a rómaiak alapították, majd átvették az angolok, elfoglalták a vikingek és végül beolvadt az Angol Királyságba 954-ben. Észak-Európa legnagyobb gótikus katedrálisával büszkélkedhet. A római kortól kezdve a várost falak védték. A megmaradt falak többsége, melyek körbefogják a középkori városmag egészét, a 12-14. századból származnak.

11. Harar

Harar egy ősi, fallal körülvett város Etiópia keleti részén. Harar évszázadokon át fontos kereskedelmi központ volt, utak kötötték össze az afrikai és az arab területekkel. 82 mecsetje közül három a 10. századból származik, emellett 102 szentélye is, van aminek köszönhetőn az iszlám egyik legfontosabb városa. Harar a középkori muszlim állam, az Adal Szultánság alá tartozott. A 16. században a várost fallal vették körbe, melynek öt kapuja volt. A fal, melyet Jugolnak hívtak, még mindig érintetlen és a város jelképe lett.

10. Taroudant

Taroudant egy lenyűgöző és autentikus berber város a Souss-völgy szívében, Marokkó legjobb állapotban fennmaradt városfalaival. Gyakran nevezik Marrakesh Nagymamájának is, mivel ez egy lelassult kisváros, amely mintha kicsinyített mása lenne a fallal körülvett Marrakesh-nek. A falakat a 16. században építették a Saadi-dinasztia idején. Ma ez egy vásárváros, két főtere mellett nyitott piac működik.

9. Toledo

Toledo egy gyakran elfeledett gyöngyszem, egykori fővárosa a Spanyol Birodalomnak. Toledo története a római időkre nyúlik vissza. A római megszállást a vízigótok, majd a muszlimok uralma követte, végül 1085-ben foglalták vissza a várost. Ez volt a spanyol birodalom fővárosa egészen az 1500-as évekig, amikor a királyi bíróságot Madridba költöztették. A várost három oldalról a Tajo-folyó fonja körbe, a negyedik oldalon két középkori városfal áll.

8. Pingyao

Pingyao egy kis kínai város, mely jó állapotban megmaradt városfalairól híres. A hatalmas fal, melyen hat főkapu és 72 őrtorony található, körbezárja az óvárost, mely építészetileg kissé megváltozott az elmúlt 300 évben. 2004-ben a déli falak egy része leomlott, de helyreállították. A városfal többi része azonban teljesen ép, ezért Pingyao egyike a legjobb állapotban fennmaradt városfalakkal körülvett településnek a világon.

7. Obidos

Obidos városa egy dombon áll és megerősített városfal veszi körbe. A 8. században a mórok emeltek erődöt a dombtetőn. Tőlük az első portugál király, Henrik Alfonz foglalta el 1148-ban. Óbidos várát és a falakat a 14. században építették újjá mészkőből és márványból. A falu is tovább terjeszkedett, immár a városfalakon túlra. Az utcák, terek, a falak és a vár középkori arculata festőivé és az egyik legnépszerűbb turista nevezetességgé tette a várost Portugáliában.

6. Xi’an

Xian egyike Kína legősibb városainak, történelme több mint 3100 éves múltra tekint vissza. A város 1000 éven át 13 dinasztia fővárosa volt és összesen 73 császár uralkodott itt. Xian a keleti végállomása a Selyemútnak és otthona az Agyaghadseregnek. A jó állapotban megőrzött városfal, melyet a 14. században felújították a korai Ming-dinasztia idején, az egész várost körbefogja. Egyike a világ legnagyobb városfalainak, olyan széles, hogy keresztben öt kerékpár is elfér rajta.

5. Itchan Kala

Itchan Kala egy fallal erődített belső városmag Üzbegisztánban, Khiva városában. Az óváros számos történelmi műemléket és házat megőrzött, melyek elsősorban a 18-19. századból származnak. A leglátványosabb Itchan Kala a napszítta téglafalaival és négy kapujával a négyszögletes erőd oldalában. A városfalakat többször lerombolták, de mindig újjáépítették őket.

4. Avila

Nyugat-Spanyolországban található a középkori Ávila városa, mely egy valóságos vadonból hirtelen kiemelkedő, sziklás domb lapos tetején áll. Ávila hatalmas, jó állapotú városfallal rendelkezik, mely körülveszi az egész óvárost. A falakon 9 kapu és 88 őrtorony van, tetejükön gólya fészkekkel. A városfalak a 11-12. században épültek.

3. Carcassonne

A francia város, Carcassonne a világon az egyik legtökéletesebb állapotban fennmaradt és egyben Európa legnagyobb városfalaival büszkélkedhet. Az erődítmény két külső fala és tornyai hosszú időn át épültek. Egy része a római időkből származik és vörös téglái, terrakotta cserepei miatt jelentősen különbözik a középkori falaktól. A tornyok egyike adott otthont a 13. században a katolikus inkvizíciónak és mai napig az Inkvizíciós Torony néven ismerik. Az 1991-ben készült Robin Hood: A tolvajok fejedelme című film egyes jeleneteit Carcassonne-ban és annak környékén forgatták.

2. Jeruzsálem

Jeruzsálem három vallás szent városa, a judaizmusé, a kereszténységé és az iszlámé, emellett Izrael állam modern fővárosa és az ország legnagyobb városa. Lenyűgöző és különleges hely, ahol az első századi emlékek a 21. század vívmányai mellett találhatók és ahol festői, régi városrészek bújnak meg a csillogó toronyházak és a luxus apartmanok között.
Jeruzsálem városfalai a 19. századig az egész várost körbevették, ma a falakon belül található részt nevezik óvárosnak, mely négy negyedre tagolódik: az örmény, keresztény, zsidó és muszlim negyedekre. Jeruzsálemet már az ősidők óta fal védte a támadások ellen. A 16. században, az ottomán uralom alatt az ősi falak romjain teljesen újjáépítették a városfalakat. Az építkezés 1535-1538-ig tartott és ezeket a falakat láthatjuk ma is.

1. Dubrovnik

Dubrovnik egy fallal körülvett város az Adriai-tenger partján, Horvátország legdélebbi részén. Beceneve az Adria Gyöngye, a város az egyik legfelkapottabb turista célpont a Földközi-tenger térségében. A fallal körülvett város a tengeri kereskedelemnek köszönhetőn épült ki. A középkorban egy volt az egyetlen rivális városállam az Adria vidékén Velencével szemben, a 15-16. században pedig látványos fejlődésen ment keresztül. A világhírű városfalak az óvárost fonják körbe. Nagy részét a 12-17. században építették, napjainkig nagyon jó állapotban maradtak fenn.

Legfrissebb