A 10 legszebb horvát sziget

Horvátország hosszú partvidékén számtalan gyönyörű tájat - mint a Krka Nemzeti Park - hangulatos kisvárost mint Rovinj, Trogir vagy Sibenik, de több csillogó nyaralóhelyet találunk mint Opatija, Omis vagy Makarska. Ezek az autópályán könnyen elérhető helyeknek sajnos megvan az a negatívumuk, hogy mások is ugyanilyen egyszerűen el tudnak jutni ide - így a nyári szezonban gyakran találkozhatunk tömeggel és zajjal a frekventáltabb nyaralóövezetekben. A szigetek jóval nyugalmasabbak - kevesen nyúlnak kicsit mélyebbre a pénztárcájukban, hogy kifizessék a néha elég tetemes kompdíjat Hvar-ra vagy Brac-ra. Csak néhány kevés szigete vezet híd - Pag, Murter és Krk ilyenek - legutóbbi használatáért viszont fizetni kell.

Hvar-sziget

Személy szerint a kedvenc horvát szigetem. Az ősidők óta lakott Hvar nem csak csodás kisvárosokat, eldugott. nyugalmas öblöket, de vastag kőfalakkal kerített, a nyári szélben illatosan hullámzó levendulamezőket is rejt. Nagyon hangulatos, megkapó kultúrtáj, látni kell.

Krk-sziget

Baska, Vrbnik és a strandok zajától távol eső Krk-sziget az egyik legnépszerűbb horvát sziget - közel van és kompoznunk sem kell a fizetős hdnak köszönhetően. A sziget látnivalóinak felkeresése kitűnő program, ha meg szeretnénk szakítani a napozást, strandolást.

Rab-sziget

A hangulatos Rab a turisták kedvence. Nem csak a városban található kiváló éttermek és szórakozóhelyek miatt - Lopar, a híres, homokos strand is messze földről vonzza a pihenni, napozni vágyókat.

Korcula

Marco Polo szülőhelyén kiválóan érezhetik magukat azok akik egy természeti szépségekben gazdag területen szeretnének nyaralni - az Orebic városából induló komppal elérhető horvát sziget napsütötte tájai kiváló helyszínek a feltöltődésre vagy egy kiváló bringatúrára.

Brac

A horvát szigetvilág harmadik legnagyobb tagja a legmagasabb is egyben - tiszta időben egész Dalmáciát belátni a Vidova Gora csúcsáról. De nem a túrázás a legnépszerűbb időtöltés a szigeten - a minden utazási magazinban látható a Zlatni Rat aranysarkantyúja - a Bol közelében található apró kavicsos strandról híres a sziget.

Vis-sziget

Split városától délnyugatra mossák az Adria hullámai a festői Vis partjait. A nyugalmas, hamisítatlan mediterrán hangulatú sziget pálmáinak árnyékában nem kell a turisták tömegeitől tartanunk. A sziget híres a régmúltban gyökerező, hagyományos szőlőtermesztéséről, a palackba zárt költészetet a könyékbeli tengerrészekből kifogott friss halakból frissen megsütött vacsora mellé kóstolhatjuk.

Lastovo

A szigetet Splitből vagy Hvarról, esetleg Korculáról érhetjük el vizi úton. A szárazföldtől való távolság nagyon jót tett a szigetnek - a nyugalmas, kissé elhagyatott Lastovo egyálán nem esett áldozatul esett a nagyipari turizmusnak. Ha itt törtjük a nyaralásunkat, készüljünk rá, hogy könnyen átvesszük majd a helyiek komótos életritmusát - derűsen indul a nap a tengerparti kávézóban és jókat szundikálhatunk szieszta idején egy fügefa árnyékában...

Cres-sziget

A Isztriai-félszigethez közel található, zöldellő tölgyerdőkkel borított Cres sziget kellemes éghajlata és hangulatos városkái vonzó célpontot kínálnak - ha már minden látnivalót megnéztünk, átkelhetünk Osor falucskájánál Losinj-ra, hogy azt is felfedezzük.

Mljet-sziget

Az érintetlen természeti tájairól híres sziget területe nemzeti parki védettség alá esik - csak néhány települést találunk szigeten, mely jórészt lakatlan. Egy enyhén sós és egy édes vízű tú is a természeti látványosságok sorát gazdagítja, a környező szigetekre pedig egész napos hajókirándulásokat szerveznek.

Losinj-sziget

A Crestől Osornál egy római kori csatornával elválasztott Losinj sziget nagyon jó nyaralóhely: az Itáliát idéző hangulatos városok, mint Veli Losinj és homokos strandok, mint Cikat kínálnak kiváló helyszínt kínálnak.

Legfrissebb