Tíz csodaváros, amely mintha egy mesekönyvből lépett volna elő

  • bakancslista
  • 2018.03.22
    16:59
  • szeretlekmagyarorszag.hu
Van, amelyik nincs is túl messze.

Míg a legnépszerűbb turistacélpontok és nagyvárosok impozáns építészetükkel csábítanak, vannak helyek a világon, ahová más miatt érdemes ellátogatni. Például azért, mert egyedi, elbűvölő helyek, rejtett pontján egy-egy másról elhíresült országnak. A Mental Floss tíz ilyen gyűjtött össze.

1. Mittenwald, Németország

Színes házaival, egyedi, vésett-festett homlokzataival, a várost körülölelő hegységgel Mittenwald az Alpok egyik legszebb kisvárosa.

2. Corinaldo, Olaszország

Neoklasszikus és reneszánsz stílusban épült épületei lenyűgözőek. A Piagga 109 lépcsőn át vezet le a réges-régi épületek mellett, melyek lélegzetelállító látványt nyújtanak.

3. Gruyeres, Svájc

Ez az Alpok lábánál elhelyezkedő, sajtkedvelő falucska a középkorból származik. Hátterében hatalmas hegyek, utcáit macskakő borítja. Bájos, régimódi épületeivel egyből a szívébe zárja az utazó.

4. Esz-Szavíra, Marokkó

Ez a 18. századi kikötőváros, mely az UNESCO világörökség része, híres erődítményszerű falairól, szűk sikátorairól és hagyományosan kékre festett ajtairól.

5. Česky Krumplov, Csehország

A város szintén az UNESCO világörökség része, s mind a háztetői, mint a vára kirívóan szép színesek. A vár egyébnként Csehország második legnagyobbja, a prágai után.

6. Bruges, Belgium

Ha valaki látta az Erőszakik című filmet, annak az emlékeibe biztosan mélyen beivódtak ennek a hangulatos, középkori városnak a zegzugos helyei, kanyargós útjai, ékszerdoboz-külseje.

7. Shirakawa-Go, Japán

A világörökség részét képezi ez a falukomplexum, melynek faházai annak ellenére is stabilan állnak 250 év után, hogy sem szeget, sem fémet nem használtak az építésükhöz.

8. Colmar, Franciaország

„Kis Velencének” is hívják, talán nem kérdés, hogy miért.

9. Potes, Spanyolország

A történelem tapintható ebben a spanyol városban: már a nyolcadik században elkezdték az építését, noha fantasztikus építészete leginkább a 13-18. századik tekint vissza.

10. Göreme, Törökország

Ez a török város építészetileg a negyedik századik nyúlik vissza. A kőbe vájt épületekhez az egész világon nincs hasonló.

Legfrissebb