10 ország, amit idén érdemes felkeresni a Lonely Planet szerint

A Lonely Planet utazási magazin minden évben összeállít egy-egy listát azokról az országokról, városokról, helyekről, amelyeket -az újságíróik szerint- érdemes felkeresni. Lehet válogatni!

1.Chile

Az Andok hegyvonulatai és a Csendes-óceán között, észak-déli irányban hosszan húzódik Chile, amely 2018-ban ünnepli függetlenségének 200. évfordulóját. A dél-amerikai országban nincs hiány természeti látnivalókban, hiszen az Atacama-sivatag, Patagónia és a vízparti területek is bőven kínálnak élményeket.

2. Dél-Korea

Dél-Korea az ázsiai modernitás játszótere. Futurisztikus fővárosa, Szöul hihetetlen gazdasági változásokon megy keresztül, talán ennek is köszönhető, hogy az ország turizmusa a 2000-es évek eleje óta rohamosan fejlődik. A legkedveltebb régió a Szöuli Fővárosi Terület, Csedzsu szigete, a koreai demilitarizált övezet, a királyi paloták, a buddhista templomok és az erődök, de akit a gasztronómia vagy az öltözködés érdekel, itt garantálja megtalálja a számításait.

3. Portugália

Portugália sokáig a szomszédos Spanyolország árnyékában bújt meg, napjainkban pedig a művészetek, a kultúra és a gasztronómia dinamikus központjaként került a reflektorfénybe (2017-ben hét új étterem kapott Michelin-csillagot). És hogy mi Portugália titka? A természeti szépségek (az országhoz tartozó Madeira és az Azori-szigetek külön fejezetet érdemelne e téren) és a megfizethetőség mindenképpen, hiszen az egyik legjobb ár-érték arányú ország Európában. Nem meglepő, hogy mindenki erről a kis tengerész nemzetről beszél.

4. Dzsibuti

A Vörös-tenger partján fekvő kelet-afrikai ország különleges fekvésének köszönheti természeti értékeit. Mars-szerű sivatagok, füstölgő fumarolák, vulkánok találhatók az országban, de érdemes megnézni az Assal-tavat is, amelynek még a Holt-tengernél is magasabb a sótartalma. A környező korallszigetek a könnyűbúvárok paradicsomaként ismertek, emiatt is nevezhetjük Dzsibutit 2018. egyik legnagyobb felfedezettjének (turizmus szempontból persze).

5. Új-Zéland

Elsősorban a természet- és kalandkedvelőknek ajánlott Új-Zéland felfedezése, hiszen a szigetországban jól kiépített túraútvonalak és nemzeti parkok várják a kalandorokat. Utóbbiak közül a Te Wahipounamu Nemzeti Parkok és a Tongariro Nemzeti Park a Tongariro vulkán körül is felkerült az UNESCO Világörökségi listára, amellett Új-Zéland szub-antarktikus szigetei, a Snares-sziget, Bounty-szigetek, Antipode-szigetek, Auckland-szigetek és Campbell-sziget is élvezi a különleges védelmet.

6. Málta

Ókori templomok, 17. századi erődítmények, szinte egész évben kellemes tengervíz, hangulatos strandok és évente több mint 300 napsütéses nap vár mindenkit Máltán, a Földközi-tenger aprócska szigetén. A szigetország fővárosa, Valletta 2018-ban az Európa Kulturális Fővárosa tulajdonosa, ennek apropóján barokk, pop és nemzetközi filmfesztiválok, valamint a kortárs művészeti biennálé színesíti a kulturális programot.

7. Grúzia

Éppen 100 éve, hogy Grúziát az orosz forradalom nyomán önálló államnak nyilvánították. De ez csak az egyik oka, amiért érdemes idén felkeresni a kaukázusi országot. Grúziát ugyanis még nem érte el a tömegturizmus, ezért elérhető áron utazhatunk oda és csodálhatjuk meg a több mint 1000 éves templomokat, természeti látnivalókat és megkóstolhatjuk a finomabbnál finomabb grúz fogásokat.

8. Mauritius

Az Indiai-óceán csillagának is nevezik Mauritiust, ahol képeslapra illő tengerpartok, türkizkék víz és smaragdzöld hegyek fogadják a vendégeket. Idén ráadásul új repülőjáratokkal bővült a repertoár, hiszen az Air Mauritius és a KLM járataival már Amszterdamból is elérhető a szigetország. A múltbeli dicsőségek 2018-ban nagy szerepet kapnak Mauritiuson, hiszen a sziget idén az 50 éves függetlenségét ünnepli.

9. Kína

A világ legnépesebb országa nem csupán hatalmas, hanem gyönyörű, rejtélyes és kalandokkal teli ország is. Lehetetlen felsorolni minden látnivalót, ami Kínában a turistákat várja, csak néhány a legnépszerűbbek közül: Peking császári palotája, a Tiltott Város, Sanghaj Torony, Guilin cseppkőbarlangjai, a Tianmen Nemzeti Park. Kínát látni kell!

10. Dél-Afrikai Köztársaság

Strandok és hegyek, vadon élő állatok és finom borok, valamint a nyüzsgő és kozmopolita főváros, Cape Town miatt lett a Dél-Afrikai köztársaság a világ egyik legvonzóbb országa. Idén az ország számos programot szervez a legendás vezető, Nelson Mandela tiszteletére. ha tervezitek az utazást, érdemes 2018-ra időzíteni!