TOP 5 elbűvölő cseh kisváros és látnivaló – Prágán kívül

Ha felmerül Csehország utazási célpontként, az esetek nagy többségében Prága ugrik be mindenkinek – a Károly híd, a csillagászati óra, a Vencel tér, a Petřín torony… Kevesebben nézelődnek a fővároson kívül, pedig egészen érdekes és lenyűgöző kincsekre lehet találni, ha valaki egy kicsit jobban körülnéz az országban.

Karlštejn

Prágától mindössze 25 km-re található dél-nyugati irányban, könnyen megközelíthető a fővárosból indulva vonattal. Az állomás a település alatt fekszik, könnyed sétával megközelíthető a falu, amely már önmagában kellemes középkori hangulatot teremt. Miután körülnéztünk errefelé, felkapaszkodhatunk a mögötte elterülő 320 méteres dombra, bejárhatjuk Karlštejn majd’ 700 éves várát is, amelyet még I. Károly cseh király építtetett.

Nyitvatartása függ a dátumtól, júliusban és augusztusban például minden nap 9:00 – 18:30 között tart nyitva, ezen kívül függ a napkelte és a napnyugta időpontjától, érdemes utánanézni, hogy amikor éppen meglátogatnánk, pontosan mikor tehetjük meg. Háromfajta túra közül választhatunk, attól függően mennyi időt szeretnénk itt tölteni, és pontosan melyik épületek és termek érdekelnek a komplexumból: a Szűz Mária torony és templom, a lovagterem, a királyi hálószoba, a kincstár, a könyvtár vagy az egykori várbörtön? Mindenki megtalálja azt, ami számára érdekes, egészen elfogadható árakon.

Lom Velká Amerika és Lom Mexiko

Nem különösebben cseng Csehországhoz tartozónak a fenti két kanyon neve, és a látványuk sem segít igazán elhitetni, hogy valóban jó helyen keressük, azonban mégis könnyedén megközelíthetőek például Karlštejn kastélyától indulva, nagyjából 1-2 órás laza gyalogtúrát téve az erdőben. A végén biztosan nem bánjuk meg a kis sétát, egészen lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé. A Lom Velká Amerika elnevezésű kanyon és tó, amely a nagyobbik a kettő közül (amire a neve is utal, a velká szó ugyanis „nagy”-ot jelent csehül), 800 méter hosszúságban terül el a lábaink alatt.

A Lom Mexiko, vagy másik nevén Mala Amerika, amely néhány percnyi sétára található az előző társától és kisebb területű (amelyre a nevében a Mala szó is utal, ami pedig „kicsi”-t jelent a cseh nyelvben), ez azonban mit sem vesz el a szépségéből, amely a sziklafal tetején állva a szemünk elé tárul:

Pilsen

Valószínűleg a fenti nevet senkinek sem kell bemutatni, de az, hogy a nevét hordozó városka 1-2 órás vonatúttal elérhető Prágából, és tökéletes egy napos kirándulási lehetőséget ad, az már inkább érdekes lehet. Kötelező program a sör kedvelői számára a pilseni sörgyárban tett túra, amely során a nyers sör ízét is megkóstolhatjuk, valamint kiegészíthetjük az élményt egy, a városka alatt elterülő pincerendszer bejárásával is, ahol a város és a söreinek történetével ismerkedhetünk. Emellett a kisváros főtere és annak temploma, valamint az ezt körbevevő hangulatos kis utcák megfelelő kiegészítést nyújtanak a túrához, és belekóstolhatunk a vidéki cseh átlagemberek életébe is.

Karlovy Vary

Tökéletes egy napos kirándulási célpont Prágából indulva Karlovy Vary is, nagyjából 2 óra alatt megközelíthető busszal a fővárosból. A város több mindenről is ismert, például a minden év júniusában tartott nemzetközi filmfesztiváljáról, továbbá itt gyártják a Becherovkát is, amely kapcsán érdekes gyárlátogatáson tudunk részt venni és számos ízesítését próbáhatjuk ki a túra végén tartott kóstolón.

Azonban a város talán legfontosabb motívuma a változatos módon felhasznált gyógyvizei. Hazánkban leginkább fürdőkben használjuk gyógyvizeinket, Karlovy Vary városában viszont emellett meg is isszák, a gyógyító hatások reményében. Számos kültéri és díszes épületben elhelyezett kútból vehetünk magunkhoz, habár a gyógyvíz ízvilága nem feltétlenül a magyar gyomornak való. A híres gyógyvíznek hála természetesen számos wellness szállodában is meg tudunk szállni néhány napra, és az aktív kikapcsolódásra is van lehetőség, tudunk golfozni, lovagolni, teniszezni vagy túrázgatni a környéken, kedvünk szerint. Mindennek ellenére a Teplá-folyó völgyében fekvő kisvárosban már a zegzugos kis utcákban és a szépen kiépített folyóparton való sétálgatás is kellemes programnak bizonyul.

Kutná Hora

Kellemes kirándulást tehetünk egy Prágától 70 km-re található városkában is, Kutná Horában, amelynek óvárosát 1995-ben az UNESCO világörökség részévé nyilvánították, valamint 2001-ben Eger városunk testvérvárosa is lett. Talán a legszembetűnőbb látványossága a bányászok védőszentjének szentelt Szent Borbála-katedrális, Európa egyik leglátványosabb késő gótikus temploma. Belső dekorációja is emlékeztet Kutná Hora régi bányászvilágára, a belső freskósorozat látványosan mutatja be a középkori bányászváros világi életét.

A város másik fontos látványossága, ami világhíressé is tette a kisvárost, a hátborzongató Csontkápolnája. A 90 koronás (nagyjából 1000 forintos) belépőért cserébe egészen egyedi és egyben morbid élményben lehet részünk egy látogatás során. A külvárosi temetőben található kis kápolna alagsorának teljes berendezését emberi csontokból állították össze. A legkülönfélébb bútorokat találjuk itt, például egy emberi állkapcsokból összefűzött csillárt és a Schwarzenberg család szintén emberi csontokból összeállított címerét. A kápolna létrejöttének alapvető célja az volt, hogy emlékeztesse látogatóit az emberi élet rövidségére, múlandóságára.