Javában zajlik a világ egyik legszínesebb fesztiválja

  • külföld
  • 2017.03.13
    19:09
  • Wikipedia
A Holi Fesztivál örömére ma a Google is színesbe öltözött.

A holi vagy színek fesztiválja, több napon át tartó, hindu tavaszköszöntő ünnep Indiában. Az ünnepet India számos területén, illetve számos országban ünneplik, és az ünnepi szokások területenként eltérhetnek egymástól. Közös jellemzőjük, hogy a résztvevők ilyenkor sok társadalmi konvenciót, viselkedési szabályt áthághatnak. A felszabadult ünneplés része a sikamlós tréfálkozás, ugratás akár idegenekkel szemben is. A résztvevők üdvözlik egymást és elvárás hogy ezt mindenki nyitott szívvel, az esetleges sérelmeket félretéve fogadja. Ily módon az ünnep a családi és egyéb kapcsolatok megújítására ad alkalmat.

Az ünnep kezdetén máglyát raknak a télen felhalmozódott gyúlékony anyagokból, hogy így űzzék el a rossz szellemeket, negatív emlékeket. Ezeknek jelképeként a tűzbe vetik egy démon, Holika képmását, vagy bábuját is. A tűzből visszamaradt parázzsal szent tüzeket gyújtanak, a hamuval pedig – áldásként – megjelölik a résztvevők homlokát.

A fesztivál legvidámabb részeként a résztvevők festékporral szórják és színezett vízzel locsolják egymást, vízipisztolyok, színes porral töltött lufik segítségével. Nem csak ismerősöket és családtagokat színeznek be ilyen módon, hanem az utca járókelőit is.

A fesztiválról csodás képek is készülnek évente - mutatunk néhányat.