Megszentelt földeken

  • külföld
  • 2017.03.12
    13:36
  • Ecoport magazin
Van valami szinte szavakkal leírhatatlan abban, amikor az ember a világtörténelem bölcsőjeként ismert Jeruzsálem utcáit és köveit tapossa. Mintha a tér-idő kontinuum meghasadna, szinte egyszerre érezhetjük magunkat a kétezer évvel ezelőtti díszletek között és napjaink városában.

Jeruzsálem történelmileg és kulturálisan elképesztően gazdag: az ide érkező turistát legalább kétezer régészeti látnivaló, 60 múzeum és 70 kulturális központ fogadja, és akkor még nem beszéltünk arról az 1578 közkertről és parkról, amelyek az elmélyülésre vágyóknak igazi paradicsomként szolgálnak. A város ugyanakkor nemcsak a világvallások tisztelőinek kincses ládikája, bőven tartogat pezsgő élményeket. Ha szeretnénk felfedezni igazi arcát, jobb, ha eszünkbe véssük: Jeruzsálemet nem csak látni, érezni kell.

Különösen igaz ez a fallal körülzárt Óváros keresztény fertályában található és fő attrakciónak számító bibliai szent helyek esetében. Az Óváros falát összesen hét kapu töri meg, melyek közül azonban csak öt van használatban, ezek közül a déli Sionkapu és a keleti Istvánkapu fogja keretbe a Via Dolorosát, azaz a keresztutat. Zarándokok ezrei teszik meg naponta ezt az utat, mely egészen a Jézus keresztre feszítésének helyszínére épült Szent Sír Templomáig vezet. Jézus sírja a templom középső kupolája alatti részen egy apró kőfülkében van, és a kígyózó sorok miatt érdemes több időt szánni a látogatásra.

Az Óváros szívében, a Templomhegyen magasodik Jeruzsálem legszebb és legemblematikusabb épülete, a Sziklamecset. A legenda szerint a mecset alapját adó sziklakőről rugaszkodott el Mohammed, hogy a mennybe jusson, a zsidók szerint pedig itt kérte Isten Ábrahámot, hogy áldozza fel fiát, Izsákot. Álljunk meg egy pillanatra és időzzünk el a látványban, akárcsak a Siratófalnál, ahol a zsidók ősi veszteségük feletti fájdalmukat fejezik ki évszázadok óta. A fal környéke minden nap nyitva áll 24 órában, s a fényképezés is megengedett, de csak diszkréten, kivéve Shabbat idején, amikor tilos, a kippa viselete pedig mindenkinek ajánlott. Ne hagyjuk ki az Olajfák hegyét és a Gecsemáné kertet sem, innen ugyanis lélegzetelállító panoráma nyílik a városra.

TITKOS TIPP:
A sajátos időutazás teljessé tételéhez vegyük be magunkat a város modern, nyüzsgő élettereibe is. A piacokon a felpúpozott fűszerek színes kavalkádja nyűgöz le, a Ben Yehuda utcában pedig a rengeteg szabadtéri kávézó és a street art számos megnyilvánulása. A bohém lelkűek kedvence azonban a Mamilla negyed lehet, közvetlenül az Óváros mellett, a Yaffa kapu előtt. Jeruzsálem legimpozánsabb sétálóutcáján gyakran találkozni utcazenészekkel, zsonglőrökkel, valamint itt kapott helyet egy folyamatosan változó szobor kiállítás, ami egyben vásár is.

Célállomás:
Jeruzsálem, kb. 4 óra repülővel Tel-Avivba, majd busszal 1 óra Jeruzsálembe

Összköltség:
250 ezer Ft/hét/fő

Ajánlott repülőtársaság:
Wizz Air

Hivatalos nyelv:
Héber, arab, de beszélik az angolt is.

Pénznem:
Izraeli új sékel

Hasznos tudnivalók:
Mivel Jeruzsálem jelenleg is katonai övezet, fokozottan figyeljünk a biztonsági előírások, szabályok betartására, az öltözékünkre, a helyiek szokásainak tiszteletben tartására.

Közlekedés:
Reggel fél hattól éjfélig járnak a buszok, menetrendjük viszont nem megbízható. Legcélszerűbb iránytaxit (Sherut) választani, amelyek rögzített útvonalakon közlekednek, 4-10 fővel.

Étkezés, vásárlás:
Péntek délutántól szombat estig zárva vannak a boltok, a kóser éttermek.

Ecoport Magazin

Bertalan Melinda | Fotó: Shutterstock