Amikor Írország zöldbe borul

  • külföld
  • 2017.03.14
    13:07
  • index.hu, Hello Magyarok
Közeleg Szent Patrik, Írország védőszentjének napja, március 17. Ilyenkor az egész ország ünnepel, az emberek zöld ruhába bújnak, buliznak, az utcák pezsegnek. A szokást pár éve itthon is átvették, így lehet választani, hol szeretnénk kikapcsolódni.

Szent Patrick napja eredetileg katolikus ünnep voltv aztán a világban szétszórt írek összetartozásának, és a nemzeti büszkeségük megélésének napja, végül egy remek alkalom lett arra, hogy mindenki bulizzon - írja az Index.

Szent Petrick eredetileg nem is ír volt, hanem walesi, a színe pedig kék és nem walesi. Az ötödik században élt hittérítőt azért a három évtizedes missziójáért avatta szentté az egyház, amiben a kereszténységet elvitte az Ír-sziget barbárjainak, miután azok 16 évesen elragadták szülőfalujából, és évekig rabszolgaként tartották. Patrick (aki akkoriban még pogány volt, eredeti walesi neve pedig Maewyn Succat) eközben megvilágosodott, szabadulása után felvette a kereszténységet, és életcéljává tette, hogy megtérítse a kelta pogányokat. A legenda szerint a szentháromságot a lóhere leveleivel illusztráló szerzetes a legendák szerint halottakat támasztott fel, illetve elűzte a kígyókat Írországból, amit leginkább a pogányokra vagy a kelta druidákra utaló metaforaként értelmezhetünk, Írországban ugyanis a legutóbbi jégkorszak óta nincsenek őshonos kígyók.

A történelmi Szent Patrik ténykedéséről kevés dokumentáció maradt fenn, az mindenesetre biztos, hogy már a hetedig században jelentős kultusza alakult ki, és Írország védőszentjének tartották, a 17. században pedig az egyház hivatalosan is az ő napjának nevezte ki a halálának évfordulóját, március 17-et.

Később az országot nagy éhínség sújtotta, ami konfliktusokhoz vezetett és rengeteg ír vándorolt ki főleg Amerikába.

A világba szétszóródott íreknek szükségük volt valamire, ami összefogja őket, kifejezi a nemzeti tudatukat, amire Szent Patrick napja tökéletesnek bizonyult. Így eshetett meg, hogy az első modern, világi szent partik-napi parádét nem Írországban, hanem New Yorkban tartották, 1762-ben, a brit hadseregben szolgáló ír katonák. Mivel a hadseregben a protestánsok voltak többségben, szó sem lehetett arról, hogy a napot a katolikus hagyományok szerinti vallási ünnepként kezeljék. Az ünnep színe is ekkoriban változott az ír zászlóról ismert zölddé a kékről. Szent Patrickot addig mindig jellegzetes türkizkék ruházatban ábrázolták, de ahogy az ünnep a vallási színezetét elveszítette, és az ír kultúráé, hagyományoké és népléleké lett, úgy söpörte el a kéket a Zöld szigetként is ismert Írország zöldje.

Az ünnep hamar népszerű lett az anyaországtól távol élő ír közösségekben, otthon, Írországban azonban még évszázadokig megmaradt vallási ünnepnek. Szent Patrick napja Írországban csak 1903 óta hivatalos nemzeti ünnep, az első parádét Dublinban 1931-ben tartották. Az ír törvények egészen az 1970-es évekig a kocsmák zárva tartásáról rendelkeztek az ünnepen, és csak a kilencvenes években érzett rá az ír kormány az ünnep országimázs-erősítő jellegére, és kezdte el a turistacsalogató parádékat, koncerteket, tűzijátékokat és utcabálokat támogatni. Azóta rengetegen látogatnak el ünnepelni és persze megkóstolni a híres Guinnes sört.

Néhány érdekesség az ünneppel kapcsolatban:

  • Ezen a napon nagyjából 13 millió pint Guinness sör kerül elfogyasztásra világszerte.

  • Az első Szent Patrik napi parádét 1737-ben az Egyesült Államokban, Bostonban rendezték meg.

  • A leglátogatottabb felvonulást hagyományosan New Yorkban tartják, ahol a parádé becsült résztvevőinek száma nagyjából 2 millió fő.
    Ha valaki Szent Patrik napján megtalálja a szivárvány végébe rejtett, arannyal teli fazekat, akkor egy ideig nem lesz baja az élettel. Az ezer darab érme - aranytallérokként egy uncia súllyal számolva - közel 1.26 millió dollárra váltható.

Pár éve a magyar Szent Patrick-rajongók is ünnepelnek. Az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület (IHBC) hetedik alkalommal rendezi meg a Szent Patrik napi Felvonulást és Fesztivált Budapesten. Minden zöldbe borul, és mosolyog. Mulatság, vidámság és meglepetések várnak. Luftballonok, arcfestők, gólyalábasok, zsonglőrök, meglepetések - ír zene - ételek - italok. Ha nem tudnánk Dublinig repülni, velük is mulatozhatunk.