5 tengerparti város Olaszországban, ahol élmény a nyaralás

Több száz kilométeres tengerpartjával, kék zászlós strandjaival Olaszország az egyik legnépszerűbb nyaralási helyszíne a magyar turistáknak. A Földközi-tengerbe benyúló félszigetet nyugatról a Tirrén-tenger, keletről az Adriai-tenger határolja, míg délen, Szícilia mellett a Jón-tenger vize mossa a partokat. Nyaralóhelyekben tehát nincs hiány, csak győzzünk választani a szebbnél szebb tengerparti városok közül! Segítségül most bemutatunk 5 népszerű és festői szépségű várost Itália különböző pontjairól, lehet válogatni. Andiamo!

Rimini

“Európa Miamija”-ként is emlegetik Riminit, a 143 ezer lakosú kikötővárost, amely San Marino közelében, az ország keleti partján fekszik. Rimini 15 km hosszú tengerparttal rendelkezik, homokos, kék zászlós, lassan mélyülő strandjai ideálisak a kisgyerekes családok számára is. A legnagyobb ingyenes strand a kikötő közelében, a Piazzale Boscovich mentén található, de több fizetős strandot is találni a városban, amelyek többsége tiszta, rendezett. És ha valaki a strandoláson kívül egyéb programra is vágyik, kedvére válogathat a szórakozóhelyek és diszkók között. A gyerekek pedig a város környéki vidámparkokban, aquaparkokban és delfináriumban üthetik el az időt.

Megközelítés: Budapestről 957 km autóval vagy repülővel Bolognáig (WizzAir), onnan vonat

La Spezia

Cinque terre szomszédságában, Liguria partjáinál fekszik La Spezia, ez a kb. 100.000 lakosú olasz város. La Spezia nem szerepel a legfelkapottabb olasz helyek között, talán emiatt érdemes útba ejteni a nyaralás során.

A városból könnyedén megközelíthetők a már említett Cinque terre települései, Portovenere és akár Toszkána is, de La Speziában is bőven akad látnivaló. Érdemes megnézni a város katedrálisát, a Cristo Re dei Secoli-templomot, a 13. században épült Santa Maria Assunta apátsági templomot, a Castello San Giorgio várat, valamint a Giardini Pubblicit, a város parkját. Emellett La Speziában számos Art Nouveau stílusban épült villa is található.

Megközelítés: Budapestről autóval 1051 km, közeli repülőtér Genovában van.

Ischia

A Nápolyi-öbölben három csodálatos sziget, Ischia, Capri és Procida található, amelyek közül Ischia rendkívül népszerű nyaralási célpont főként a német turisták körében.

A vulkáni eredetű sziget 46 km2-es területén jóval olcsóbb szállásokat találunk, mint Caprin, ezért érdemes körülnézni az ajánlatok között. A sziget fővárosa, Ischia két részből áll: Ischia Porto a modern kikötő, míg Ischia Ponte a régebbi rész. Itt található a Castello Aragonese erődítménye, amelyet 1441-ben egy sziklára építettek. A strandok közül a Citara, a Cava dell’Isola nagyon felkapott, az Ischia Pontében található Cataromana strandnál pedig a termálvíznek köszönhetően télen is szoktak fürdeni.

Megközelítés: Nápolyig repülővel (WizzAir, Ryanair) lehet eljutni, onnan a szigetre hajó vagy komp közlekedik.

Bari és környéke

Olaszország egyik legnagyobb déli városa, Bari forgalmas kikötőváros és pezsgő egyetemi város is egyben. Hangulatos óvárosában több látnivaló is sorakozik, pl. Basilica San Nicola, Cattedrale di San Sabino, Castello Normanno-Svevo, vagy a Lungomare sétány.

Bari nagy, felszerelt strandja (Pane e Pomodoro) is megfelelő napozásra, fürdésre, de a város környékén is csodás partszakaszok fedezhetők fel. Ha valaki kerülné a tömegeket és inkább az olcsóbb helyeket részesítené előnyben, Puglia ezen részén a legjobb helyen jár! Bűbájos települések, festői, homokos tengerpartok várják az utazókat Bari környékén – megfizethető áron!

Megközelítés: Bari és Budapest között közvetlen repülőjáratok közlekednek

Sorrento és környéke

Nápolytól 50 km-re, a Nápolyi-öböl délkeleti részén fekszik Sorrento, a híres tengerparti üdülőhely. Az egyedi hangulatú város gyönyörű természeti környezetben fekszik, hiszen dombok, hegyek és öblök határolják. Nem csoda, hogy több híresség és celeb is szívesen tölti itt a nyarakat.

Sorrentóban és környékén is rengeteg kiépített stranddal és eldugott kis öböllel lehet találkozni, érdemes hát felfedezőútra indulni és akár minden nap más és más partszakaszt kipróbálni. A napozás után pedig nincs más hátra, mint beülni tengerparti étterembe, megkóstolni a helyi specialitást, a limoncellót egy finom pizza társaságában.

Megközelítés: Nápoly repülőterére a Wizz Air és a Ryanair fapados repülőjárataival lehet eljutni